De regisseur…..

Judith

Judith Hagenberg in het kort:

  • Geboren op 28-10-1985.
  • Woont in Hilvarenbeek.
  • Opleiding, KCM artiest, Drama academie en SPW-4.
  • Hobby’s, theater, live muziek luisteren en spelen met de (live) band, dansen, koken, klussen in huis, lezen en kleuren.

 

Wat doet Judith in het dagelijkse leven?
In het dagelijkse leven werk ik bij de Cultuur BSO te Tilburg. Dat is een buitenschoolse opvang van ‘Kinderstad’, waar wij allerlei kunstdisciplines op speelse wijze aanbieden: muziek, dans, beeldend en theater. Ik mag daar, met mijn theaterachtergrond, de kinderen prikkelen/ laten ervaren/ uitdagen tot expressie/ met ze wegdromen/ fantaseren/ mooie dingen maken. Geweldig! Daarnaast werk ik graag aan eigen projecten via  ‘Een Berg Theater’: kinderfeestjes, workshops op scholen, regisseren en presenteren.

Je bent artistiek, speelt o.a. in een band, waar komt deze passie vandaan en wat haal je uit deze muzikale optredens?
Ik speel in twee bandjes op het moment: Beter dan Gup ( dit is een pop rock band met hoog feestgehalte) en het Hilvertaler Brabantica Quartet (wat een mooi muzikaal, gezellige, theatrale band is). We hebben bij de afgelopen editie van het S.O.K. festival (2015) gespeeld met deze laatst genoemde band.
De passie waar je naar vraagt is het genieten van optreden! Het geeft een kick om het publiek een fijne avond te bezorgen door zelf helemaal los te gaan op het podium.  En het is heerlijk om goede muziek te maken met bevriende muzikanten. 

Naast het muzikale talent ben je ook regisseuse, hoe is deze passie ontstaan?
De passie voor theater ontstond al vroeg. Het verhaaltje voor het slapengaan werd meestal een mini voorstelling. En toneelspelen heb ik altijd graag gedaan. Ik wil kruipen in de denkwereld van een theatermaker; weten waarom het stuk zo gemaakt is. Ik vind het super interessant om samen met spelers op zoek te gaan naar chemie op het podium, oftewel de Magische Jus! 

Heb je al veel ervaring op dit terrein?
Via mijn studies heb ik zeker ervaring met acteren, regisseren van- en het kijken naar voorstellingen. Hierna heb ik ook werkervaring opgedaan.

Als we naar een stuk onder jouw regie kijken, waarin herkennen we de stempel van regisseuse Judith?
Spelen en genieten = vrolijk, samen, fantasievol, expressief en vrij!
waar werk ik graag aan: Spelen, verhalen maken en delen, spelvaardigheden leren, jezelf presenteren, ontdekken ook van eigen kracht, contact maken met anderen, wederzijds respect, kijken en waarderen, verbeelden en fantaseren.

Waar ligt voor jou de uitdaging in om met S.O.K. Onbeperkt Theater aan de slag te gaan?
De uitdaging is mijn verbinding met de gemeenschap.  En het in contact brengen van met mensen met én zonder beperking, door middel van theater. Ik heb gewerkt bij Theaterwerkplaats Tiuri (een professioneel theatergezelschap voor mensen met beperking) en ik heb hier veel plezier gehad. Het is helaas nog niet altijd vanzelfsprekend dat mensen met- en zonder beperking samen plezier kunnen hebben. S.O.K. Onbeperkt Theater in Hilvarenbeek kan hier een bijdrage aan leveren.

Kun je al wat meer vertellen over het stuk “Natte Sokken” dat je met deze groep acteurs op de planken gaat brengen?
Het stuk gaat over een schipbreuk, het overleven op een eiland en een magische afloop.
Allerlei gekkigheid, muziek en bijzondere personages komen voorbij tijdens deze één uur durende voorstelling. En de naam ‘Natte sokken’ is wel heel toepasselijk voor het S.O.K. onbeperkt theater. Het kan geen toeval zijn dat ik dit stuk had liggen en dat er een regisseur nodig was…

Als mensen niet naar de uitvoering komen, wat hebben ze dan gemist?
Het publiek wat niet komt, heeft een vermakelijke voorstelling gemist. We laten zien dat we veel plezier hebben gehad tijdens het repeteren en dat we er samen een knal voorstelling van hebben gemaakt. Een grappig verhaal, bijzondere personages, allerlei muziek, een slim decor en spelers die staan te stralen, gaat aan deze neuzen voorbij… Oftewel iedereen moet komen kijken!

Wat wil Judith nog meer kwijt over zichzelf?
Er komt een spreuk in me op:
Je moet het leven vieren, maar je moet zelf de slingers ophangen

Ik heb erg veel zin om ‘Natte Sokken’ te maken met de spelers! Het wordt vast een feestje!

 

judith2

Judith Hagenberg, live met de band Hilvertaler Brabantica Quartet.